Aktuális programok:

ez mind van nálunk:

- három étterem (wifivel),
- szálláslehetőségek,
- benzinkút (LPG is),
- háziorvos,
- fogorvos,
- gyógyszertár,
- négy élelmiszerbolt,
- két műszaki bolt,
- posta központ,
- két ATM,
- két játszótér,
- múzeumok (Csillagvár, Tájház),
- téglagyár (Wienerberger),
- Dél-Balaton Mezőgazdasági Zrt.,
- vízpalackozó üzem (Garai),
- sörgyártó üzem (Sörművek),
- autószerelő (gumi is),
- METRO raktár,
- a környék legszebb vasútállomása,
- kiváló mobiltérerők (3G, 4G),
- iskola, óvoda,
- Művelődési Ház...

Statisztika:

JoomlaWatch Stats 1.2.8b by Matej Koval

Országok

62.3%HUNGARY HUNGARY
24.4%UNITED STATES UNITED STATES
2.5%AUSTRALIA AUSTRALIA
1.6%UNITED KINGDOM UNITED KINGDOM
1.5%GERMANY GERMANY
1.4%CZECH REPUBLIC CZECH REPUBLIC
1%AUSTRIA AUSTRIA
0.7%SLOVAKIA SLOVAKIA
0.5%ROMANIA ROMANIA
0.4%SWITZERLAND SWITZERLAND

Látogatók

Ma:  34
Tegnap:  46
A múlt héten:  475
Ebben a hónapban:  1232
A múlt hónapban:  1974
Összesen:  19397


KÖZADATKERESŐ

Sport történelem PDF Nyomtat Email
SatartlapGoogle bookmarkTwitterFacebook
2008 március 16. (vasárnap) 19:02

fociBalatonszentgyörgy labdarúgásának története

A helyi labdarúgás 1935-ben kezdődött el szép sikerekkel. Akkoriban a falvakban a sport kissé nehézkesen indult, de a körülményekhez képest hamar fellendült. A futballcsapat nagy része iparosokból, földművesekből, vasutas dolgozókból tevődött össze.

Az első kapus Denkinger János volt, a csapat gerincét Horváth József, Ifi Kálmán és Holecz Károly alkották.
Az szomszéd községekben, Balatonberényben, Balatonkeresztúron, Kéthelyen is alakultak labdarúgó csapatok, velük kezdődtek meg az első barátságos mérkőzések. Több mérkőzést játszottak a már jobban működő Keszthely és Nagykanizsa vasutas csapataival. Abban az időben a közlekedési eszköz főleg a lovaskocsi és a kerékpár volt, nem csak a szurkolók, de maguk a játékosok is ezekkel közlekedtek a mérkőzésekre.
Múlt az idő és sajnos jött a II. világháború, amely a labdarúgásra is kihatott. A balatonszentgyörgyiek a 40-es években részt vettek a Levente bajnokságban, amelynek a front ideérkezése vetett véget. Sok fiatal focista katonának vonult be, majd leventeként nyugatra hurcolták őket. Sajnos sokan meghaltak, fogságba estek, az éltben maradtak is csak évekkel később térhettek haza.
1945-ben az akkori állomásfőnök, Szabó János révén MÁV néven új csapatot hozott létre , mivel a front idején több felmentést kaptak, a hadiszállítások miatt a vsautas dolgozók. Az akkori csapat évekig meghatározó volt, kiváló játékosai többek között: Rácz, Szoboszlai, Várhegyi, Szabó Imre, Horváth László és Mika Lajos voltak.
1948-ban a csapat újjá alakult, neve Balatonszentgyörgy Kinizsi Sport Egyesület volt, a színe pedig zöld-fehér. Az avatón részt vett a Budapesti Vasutas válogatott, akik új szereléssel ajándékozták meg csapatunkat, mely akkoriban is nagy segítség volt. A csapat vezetője akkoriban id. Gerse József vasúti alkalmazott volt. A csapat gerincét Horváth György, Bene Gyula, Simon János (Dénes), Bíró Lajos alkották. Szép sikereket értek el a bajnokságokon, legyőzték az akkoriban híres Marcali MISE csapatát.

Az 1954-58-as években új összetételű fiatal csapat érett be, szintén jól szerepeltek a bajnokságban. A csapat vezetője Bene István volt, néhány kiváló játékos: Jáger, Császár, Darvas, Ángyán, Horváth Tibor.

1957 tavaszán osztályozót játszott a csapat a megyei I. osztályba jutásért, mert a bajnokság 2. helyén végzett a csapat. Az osztályozó mérkőzésen a Kaposvári Rákóczi II. csapatával játszottunk Kaposváron. Az utolsó percben kapott góllal vesztett a csapat 4:3 arányban. A mérkőzésen részt vett Dr Wirth Ferenc a kaposvári kórház főorvosa, aki balatonszentgyörgyi születésű volt, és örült hogy faluja focicsapata ilyen szép eredményt ért el, és ezért a csapatnak egy szép összeget adományozott. A csapat nem jutott fel a megyei I. osztályba. Egy ideig visszaesett a csapat, és csak középes eredményt tudott nyújtani.

1960-tól 70-ig a csapat vezetője Nagy Ferenc volt. Meghatározó játékosok voltak: Radics, Kozma, Osváth, Cser, Rigó, Ángyán, Horváth Gy., Hunya, Bíró. Ebben az időben a csapat általában sikeresen szerepelt.
1972-ben felekrült a csapat a megyei II. osztályba, nagy csatákat vívott a Kaposvári Vörös Lobogóval, a Kaposvári Vasassal, Tab és Balatonboglár csapataival. Ekkor a csapat vezetője Navrasics Ferenc volt.

1975-ben kiesett a csapat a megyei II osztályból. A kiesés nem tett jót a csapat hangulatának. Néhány név az akkor csapatból: Bíró, Máté, Simon N., Darvas, Gere L., Radics, Takács.

Újból kűzdelmes évek következtek.

1985-ben ismét oszályozót játszottunk a megyei I. osztályba való jutásért.
Sajnos rosszul kezdődött, mert az első mérkőzésen - amit Karádon játszottunk - kikaptunk a Balatonföldvár csapatától, de a többi akadályt sikeresen vettünk. Az első években keményen kűzdöttünk a benntmaradásért, majd a csapat egyre jobban megerősödött és az élcsoportba került hosszú éveken keresztül. A csapat teljesítménye alapján volt esélye a NB III osztályba való felkerüléshez. Ezt sajnos nem sikerült elérni, mert az akkori elnökünket, Pothárn Bélát az Erdért vezérigazgatóját nyugdíjazták, és ezáltal nem tudta vállalni a magasabb osztályba való feljutásunkat. Ekkor a csapat neve ERDÉRT MEDOSZ volt. A csapat vezetője Pothárn Béla Erdért igazgató, edzője Szabó Zoltán, szakosztály vezetője Toronyi Árpád voltak.


1987-től 92-ig nagyon jól szerepelt a csapat, mindig az 1. vagy a 2. helyen álltak a bajnokságban.


1989 november 21.-én ( Szent György nap volt a Balaton partán ) a Somogyi Néplap ezt írta : Balatonszentgyörgy - Homokszentgyörgy 7 : 0
Egy hét múlva november 28.-án a Somogyi Néplap ezt írta: Őszi első a Balatonszentgyörgy csapata, 47:17-es gólkülönbséggel, 33 ponttal.


1990 tavaszán 3:2 arányba megvertük a Kaposvári Építők csapatát, ők voltak a bajnokok és feljutottak az NB III osztályba. Ekkor egy évig Balatonkeresztúron játszottunk, a pályánkat ugyanis fel kellett újítani a rossz talaja miatt.


1991-ben a bajnok Nagyatád mögött a 2. helyen végeztünk.
A Népsport 1991. augusztus 12.-i számában ezt írta: A bajnok Nagyatád és a 2. helyezett Balatonszentgyörgy 181 góllal tömte ki az ellenfelek hálóját. A szép sikerek után hullámvölgybe került a csapat. Egyre lejjebb és lejjebb csúszott a csapat, még végül 1995-ben kiestünk a megyei I. osztályból.
Néhány kiemelkedő játékos: Hegedüs, Mózes, Csajbi, Csikós, Takács, Varga György, Krénusz, Móga, Mór, Keresztúri, Horváth L, Furulyás, Kiss, Viszti.


Az 1997-98. évi bajnokság őszi fordulója ismét jól kezdődött, 3 mérkőzésből 3 győzelem. Ekkor a csapat vezetője Gerse László, edzője Hegedüs József, szakosztály vezető Toronyi Árpád voltak.

A 2001-2002. évi bajnokságban ismét jól szerepeltünk, és a 2. helyen voltunk. Nagy Lajos a sportegyesület elnöke volt 2001. június 26.-tól 2004. január 16.-ig. Elődje Navrasics Endre volt, aki csak rövid ideig volt elnök. Nagy Lajos sportegyesületi elnök (aki egyben a község polgármestere is) sokat tett a csapatért. A megyei I. osztályba való feljutás sajnos nem volt könnyű. Az utolsó mérkőzésig 1 pont volt az előnyünk a Felsőmocsolád csapatával szemben, de sajnos az utolsó mérkőzésen 2:1 arányban kikaptunk Felsőmocsoládon és így nem lettünk bajnokok. Ezek után osztályozót kellett játszanunk a Balatonkeresztút csapatával a feljutásért. Itthon 3:2 arányban győztünk, de idegenben sajnos 3:0-ra kikaptunk, és ezzel maradtunk a megyei II osztályban. Sok nehéz, kűzdelmes mérkőzést játszottunk a megyei II. osztályban, amíg sikerült feljutnunk a megyei I. osztályba. Nagy Lajos elnöknek és az elnökségi tagoknak ebben az időben sikerült egy stabil, és ütőképes csapatot kialakítani. Ezzel a csapattal sokáig a tabella középmezőnyét foglaltuk el. A megyei II. osztályban szereplő csapatunknál a felnőtt csapat edzője Páli Attila volt, az utánpótlás edző pedig Hegedüs József. Nagy Lajos 2004. január 16.-án mondott le az elnöki posztról, helyére Besenszki József került.

Pár név az akkori játékosokból: Páli, Galántai, Cziráki, Sándorfi.A csapatnál vezetőség váltás történt, így a sportegyesület elnöke Besenszki József lett. Ekkor a csapat edzője Hajba Géza volt, majd később őt Fodor László váltotta. A csapat legjobb kiesőként, lehetőséget kapott a megyei I. osztályban való maradásra. A csapat erősítésére érkeztek játékosok: Pernec András, Olti Attila, Drávecz Ferenc, Király Zoltán, Kuruc János, Mózes Gábor.


Sem az átigazolások, sem az edzőcsere nem volt sikeres, mivel kiestünk a megyei I. osztályból.
2007-ben új sportköri elnököt választottunk Lakos György személyében. Az edzők továbbra is Fodor László ( felnőtt csapat ) és Hegedüs József ( ifjúsági csapat és utánpótlás csapatok ).

A jelenlegi átigazolásunk során 3 játékos érkezett: Berta András Balatonkeresztúrról, Sipőcz László Zalakarosról és Horváth Mór Hévízről.
Jelenleg 60 fő labdarúgónk van. ( felnőtt, ifjúsági illetve utánpótlás csapatok )
A tavaszi fordulóban szeretnénk a tabella 5-6 helyén végezni. Majd a jövőt illetően, ha a csapat kiharcolja a feljutást, akkor a megyei I. osztályban való szereplést.
A sportegyesületünk vezetői és elnökségi tagjai sokat tesznek azért, hogy a csapat fejlődjön. Az utánpótlás csapatainkat támogatjuk a jövő sikereinek érdekében. Csinosítjuk környezetünket, hogy minél kultúráltabb környezetet biztosítsunk a játékosok és a szurkolók részére.


Remélem csapatunk szép őszi eredménye tovább folytatódik, és még sok örömünk lesz a Balatonszentgyörgyi futballcsapatban.


Ehhez kívánok nagyon jó egészséget, erőt valamennyi sportolónak, szurkolónak.

Források: Végh Ferenc, Simon Antal, Somogy Sportja, Somogyi Néplap, Népsport

A sporttörténetet összeállította: Toronyi Árpád