ez mind van nálunk:

- három étterem (wifivel),
- szálláslehetőségek,
- benzinkút (LPG is),
- háziorvos,
- fogorvos,
- gyógyszertár,
- négy élelmiszerbolt,
- két műszaki bolt,
- posta központ,
- két ATM,
- két játszótér,
- múzeumok (Csillagvár, Tájház),
- téglagyár (Wienerberger),
- Dél-Balaton Mezőgazdasági Zrt.,
- vízpalackozó üzem (Garai),
- sörgyártó üzem (Sörművek),
- autószerelő (gumi is),
- METRO raktár,
- a környék legszebb vasútállomása,
- kiváló mobiltérerők (3G, 4G),
- iskola, óvoda,
- Művelődési Ház...

Statisztika:

JoomlaWatch Stats 1.2.8b by Matej Koval

Országok

62.4%HUNGARY HUNGARY
24.3%UNITED STATES UNITED STATES
2.5%AUSTRALIA AUSTRALIA
1.6%UNITED KINGDOM UNITED KINGDOM
1.5%GERMANY GERMANY
1.4%CZECH REPUBLIC CZECH REPUBLIC
1%AUSTRIA AUSTRIA
0.7%SLOVAKIA SLOVAKIA
0.5%ROMANIA ROMANIA
0.4%SWITZERLAND SWITZERLAND

Látogatók

Tegnap:  83
Ezen a héten:  83
A múlt héten:  431
Ebben a hónapban:  1345
A múlt hónapban:  1843
Összesen:  19506


KÖZADATKERESŐ

Termálfürdők között kerékpáron PDF Nyomtat Email
SatartlapGoogle bookmarkTwitterFacebook
2015 július 21. (kedd) 22:11

Zalaapáti: starthely és célpont

Barátságos, izmot kímélő emelkedők, némi kalandot kínáló lejtők, egymásba fonódó dombok, hívogató borospincék, évszázados műemlék épületek és a táj ízeit kínáló éttermek hívják a zalai kerékpáros utakra a turistákat. A Balatontól néhány kilométerre, Zalaapáti központjában azonban döntésre kényszerül a két keréken érkező turista: engedjen-e a hívogató erdők, csendesen csobogó patakok csábításának, vagy maradjon az eredetileg elképzelt útvonal mellett. A biztonságos kerékpárúton, amely kiváló minőségével, számos fontos információt hordozó tábláival elkalauzolja a célhoz.

A jelenlegi körülmények is jelentős előrelepésről tanúskodnak, ám a jövő szolgáltatásai, az infrastrukturális háttér folyamatban lévő bővítése várhatóan egyre több sport- és természetbarátot szólít meg. Folyamatban van ugyanis a Zalaapátit Kehidakustánnyal és Zalakarossal összekötő kerékpárút legújabb szakaszának kivitelezése: a mintegy két és fél éves előkészítő munka eredményeként 2015 áprilisától újabb aszfaltcsíkok rajzolódnak ki. A beruházás része az úgynevezett. Zala-völgyi kerékpárútnak, amely biztosítja a közlekedést a bringások számára Zalaegerszeg és Zalavár (Kis-Balaton) között a Zala-folyó környezetében. Az egyelőre csak a mérnökök asztalán lévő nyomvonal Zalaegerszeg – Zalabér – Kehidakustány-Zalavár útvonalon köti össze a településeket. A Zala-völgyi kerékpárút több szakasza megvalósult már, azonban a kiépítés még nem teljes.

A most megvalósuló útvonal hossza összesen ezeregyszáznegyvenhárom méter, melyből ötszázharminchárom méter önálló kétirányú kerékpárút, negyvenhat méter vegyes használatú mezőgazdasági út, ötszázhuszonegy méter meglévő, szélesítendő lakóutcán vezetett nyomvonal, negyvenhárom méter pedig a projekt keretében megépülő két hídnak a hossza. Az egyik híd a Zalaapáti közelében található, korábban lebontott vasúti híd meglévő pilléreire épül fel, míg a másik egy 4,85 m szabad nyílású új kerékpáros fahíd a kerékpárút nyomvonalát keresztező vízfolyás felett.

A jelen fejlesztés a „Termálfürdők között kerékpáron” „Spa to spa by bike” jelmondat keretében a kerékpárút keretében összekötésre kerülő két népszerű fürdő, Kehidakustány és Zalakaros adta lehetőségekre koncentrál. A cél egy egész napos kirándulási lehetőséget biztosító térségi kerékpárút létrehozása egyedi és a már meglévő attrakciók biztosításával.

A projekt célja egy, az aktív turizmushoz kapcsolódó, szolgáltatásokat is biztosító kerékpár-turisztikai fejlesztés megvalósítása. A fejlesztés a térség eddig mellőzött, vidéki településeire koncentrál, ezzel párhuzamosan nemzetközi hírű attrakciókat kapcsol össze.

A projektgazda Zalaapáti Község Önkormányzata számára fontos, hogy a térség, mint kerékpáros úti cél is ismertté váljon belföldön és külföldön egyaránt, pozitív és egyedi arculattal rendelkezzen a hazai és nemzetközi „piacon”, minél több fürdővendég kerékpározzon, illetve egyre több kerékpáros turista látogassa meg a térséget az aktív szabadidő eltöltés jegyében. A projekt eredménye várhatóan a vendégéjszakák, az itt tartózkodás és az egy főre jutó „költés” növekedése lesz az eltöltött idő tartalommal való megtöltésén keresztül. A projektet Zalaapáti Község Önkormányzata EU-s pályázaton nyert támogatásból valósítja meg, és ősztől már kerekezhetnek is az új szakaszon a biciklisták.

A kerékpáros turisták igénylik az attrakciót, a szép természeti környezetet, a jó minőségű kerékpárutakat, vagy kerékpározható utakat, a pontos és széleskörű tájékoztatást és a pihenőhelyeket, elérhető vendéglátó szolgáltatásokat, mely igényeket a projekt kielégíti.

A biciklisek megfelelő tájékoztatása érdekében a honlap mellett készül egy GPS alapú outdoor szoftver okostelefon alkalmazással, melynek segítségével akár kerékpározás közben is tájékozódhatnak a turisták a közelben lévő szálláshelyekről, étkezési lehetőségekről, látnivalókról, kerékpár szervizekről, és még sok más hasznos információt szerezhetnek.

A projekt másik különlegessége, hogy kerékpáros pihenőhely is létesül, felnőtt játszótérrel együtt. A felnőtt játszótéren a különböző szabadtéri sporteszközökön átmozgathatják magukat a kerékpározók. Ilyen eszközökkel már egyre több település strandján, parkjaiban találkozhatunk, használatukkal akár idősebb emberek is biztonságosan tarthatják jó kondícióban magukat.

(forrás: balatonifutar.info)