ez mind van nálunk:

- három étterem (wifivel),
- szálláslehetőségek,
- benzinkút (LPG is),
- háziorvos,
- fogorvos,
- gyógyszertár,
- négy élelmiszerbolt,
- két műszaki bolt,
- posta központ,
- két ATM,
- két játszótér,
- múzeumok (Csillagvár, Tájház),
- téglagyár (Wienerberger),
- Dél-Balaton Mezőgazdasági Zrt.,
- vízpalackozó üzem (Garai),
- sörgyártó üzem (Sörművek),
- autószerelő (gumi is),
- METRO raktár,
- a környék legszebb vasútállomása,
- kiváló mobiltérerők (3G, 4G),
- iskola, óvoda,
- Művelődési Ház...

Statisztika:

JoomlaWatch Stats 1.2.8b by Matej Koval

Országok

62.4%HUNGARY HUNGARY
24.3%UNITED STATES UNITED STATES
2.5%AUSTRALIA AUSTRALIA
1.6%UNITED KINGDOM UNITED KINGDOM
1.5%GERMANY GERMANY
1.4%CZECH REPUBLIC CZECH REPUBLIC
1%AUSTRIA AUSTRIA
0.7%SLOVAKIA SLOVAKIA
0.5%ROMANIA ROMANIA
0.4%SWITZERLAND SWITZERLAND

Látogatók

Tegnap:  83
Ezen a héten:  83
A múlt héten:  431
Ebben a hónapban:  1345
A múlt hónapban:  1843
Összesen:  19506


KÖZADATKERESŐ

Fontos: TILOS a jövőben az égetés PDF Nyomtat Email
SatartlapGoogle bookmarkTwitterFacebook
2015 február 27. (péntek) 12:15

A jövőben TILOS a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a tavaszi időszakban jelentős mértékben meg szokott növekedni a szabadterületi tűzesetek száma, melyek jelentős anyagi károkozással járnak, valamint emberélet veszélyeztetését okozhatja.

A szabadterületi tüzek jellemző keletkezési oka az avar és egyéb növényi hulladékok, valamint a kerti hulladékok égetése során be nem tartott jogszabályi előírásokból adódó szabálytalan magatartási formákra vezethető vissza.

A szabadtéri vegetációs tüzek keletkezésének megelőzése érdekében az alábbi tájékoztatást adom:

2015. március 5-én hatályba lép az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014 (XII. 5.) BM rendelet (továbbiakban: OTSZ).

Az OTSZ 225. § (1) bekezdése előírja, hogy „Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.

Valamint az OTSZ 225. § (3) bekezdés szerint „Ha jogszabály másként nem rendelkezik, az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani. ”

Továbbá az OTSZ 226. § (1) bekezdés szerint „Külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója a tűzvédelmi hatóság engedélyével legfeljebb 10 ha egybefüggő területen irányított égetést végezhet. A tűzvédelmi hatóság engedélyéhez a kérelmet legkésőbb az égetés tervezett időpontját megelőző 10. napig be kell nyújtani az engedélyező tűzvédelmi hatósághoz. Az irányított égetést az OTSZ 226., 227 §-ban foglaltak szerint lehet végrehajtani.

A környezet védelmének általános szabályairól szóló 7995. évi LIII törvény (továbbiakban: KTV) 48. § (4) bekezdése értelmében a település Önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása.

A fentiek értelmében TILOS a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése. Ezen előírást a település önkormányzat képviselő-testülete általi rendelet nem szabályozhatja ellentétesen (nem engedélyezheti!).

Továbbá a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról szóló 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet 7. § alapján tájékoztatom, hogy aki:

  • a tűzvédelmi előírást megszegi és azzal tüzet idézett elő, 100.000 Ft - 1 000 000 Ft;
  • a tűzvédelmi szabályt megszegi és azzal tüzet idézett elő és az oltási tevékenységben a tűzoltóság beavatkozása is szükséges volt, 200 000 Ft - 3 000 000 Ft tűzvédelmi bírság megfizetésére kerül kötelezésre.

A bírság kiszabásával kapcsolatban a tűzvédelmi hatóságnak csak a bírság összegére van mérlegelési jogköre a fenti megadott kereteken belül.

Greffer József tü. alezredes kirendeltségvezető, Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Marcali Katasztrófavédelmi Kirendeltség

H-8701 Marcali, Árpád u. 10.

Tel: (36-85) 515-280 Fax: (36-85) 515-280, e-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.