Aktuális programok:

ez mind van nálunk:

- három étterem (wifivel),
- szálláslehetőségek,
- benzinkút (LPG is),
- háziorvos,
- fogorvos,
- gyógyszertár,
- négy élelmiszerbolt,
- két műszaki bolt,
- posta központ,
- két ATM,
- két játszótér,
- múzeumok (Csillagvár, Tájház),
- téglagyár (Wienerberger),
- Dél-Balaton Mezőgazdasági Zrt.,
- vízpalackozó üzem (Garai),
- sörgyártó üzem (Sörművek),
- autószerelő (gumi is),
- METRO raktár,
- a környék legszebb vasútállomása,
- kiváló mobiltérerők (3G, 4G),
- iskola, óvoda,
- Művelődési Ház...

Statisztika:

JoomlaWatch Stats 1.2.8b by Matej Koval

Országok

62.4%HUNGARY HUNGARY
24.2%UNITED STATES UNITED STATES
2.4%AUSTRALIA AUSTRALIA
1.6%UNITED KINGDOM UNITED KINGDOM
1.5%GERMANY GERMANY
1.4%CZECH REPUBLIC CZECH REPUBLIC
1%AUSTRIA AUSTRIA
0.7%SLOVAKIA SLOVAKIA
0.5%ROMANIA ROMANIA
0.4%SWITZERLAND SWITZERLAND

Látogatók

Ma:  49
Tegnap:  62
Ezen a héten:  299
A múlt héten:  486
Ebben a hónapban:  1056
A múlt hónapban:  2101
Összesen:  19321


KÖZADATKERESŐ

Biztonságosabb lesz a 76-os főút PDF Nyomtat Email
SatartlapGoogle bookmarkTwitterFacebook
2011 február 16. (szerda) 14:39

ÚtTovábbi szakaszokon újítják fel a 76-os főutat Zala és Somogy megyében, a beruházás előkészítési munkálatai jelenleg folyamatban vannak. A tervek szerint a burkolatot a jelenlegi építési munkákon felül további 13 kilométer hosszon megerősítik és két elkerülő utat is építenek, részben új nyomvonalon. Az előkészítés finanszírozásában főként uniós forrásokat használnak fel. A felújítás Balatonszentgyörgyöt is érinti.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházásában már folyamatban lévő építési munkálatok mellett a tervek szerint összesen csaknem 30 kilométeren – ezen belül Zalaegerszeg és Vas megye határa között mintegy 13 kilométeren egybefüggően – olyan új burkolatot kap a meglévő főút, amely 11,5 tonnás tengelyterhelésű járművek közlekedésére is alkalmas. Emellett a Fenékpusztát és Balatonszentgyörgyöt elkerülő út megépítését is tervezik, ami mentesítheti a két települést az átmenő forgalomtól.

A beruházáshoz a megvalósíthatósági tanulmány már elkészült, és a 13 kilométeres egybefüggő szakasz felújításához rendelkezésre állnak a jogerős építési engedélyek is. A Fenékpusztát elkerülő út első szakaszára is sikerült megszerezni az építési engedélyt, a második tervezési szakaszra a tervezői pályáztatást készíti elő a NIF Zrt. A főút Balatonszentgyörgyöt elkerülő szakaszának építési engedélyezési eljárása folyamatban van, már a helyszíni szemlére is sor került.

A balatonszentgyörgyi elkerülő kétszer egy sávra és óránként 90 kilométeres sebességre tervezett szakasza összesen mintegy 7,5 kilométer hosszban épülhet meg. Kialakítása során 5 kilométeren új utat építenek, a fennmaradó 2,5 kilométer pedig a 76. számú főút már meglévő része lesz, aminek burkolatát megerősítik.

A balatonszentgyörgyi elkerülőt követő szakaszon a hasonló paraméterekkel tervezett fenékpusztai elkerülő teljes hossza 9,1 kilométer lesz, itt a tervezés két szakaszra bontva történik. Az első szakaszon 2 km hosszúságban a meglévő burkolatot erősítik meg, majd ehhez csatlakozva 2,1 km hosszon új nyomvonalon építik ki az utat. Az ezt követő mintegy 5 km hosszúságú második szakasz a 71. számú főút része, ennek burkolaterősítéséhez az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítésére a tervezői pályázat előkészítés alatt van.

Az egyes szakaszok tervezésében az UVATERV Zrt., a RODEN Mérnöki Iroda Kft. és a Pannonway Kft. vesz részt.

„A felújítás után sokkal biztonságosabb lesz a forgalom ezeken az útszakaszokon, az elkerülő utak megépítésével Balatonszentgyörgy és Fenékpuszta megszabadul az átmenő forgalom alól – mondta Loppert Dániel, a beruházó NIF Zrt. kommunikációs vezetője. A jelenlegi beruházás és a régió közlekedésének további fejlesztése idegenforgalmi szempontból kiemelten fontos” – tette hozzá a szakember.

A beruházás előkészítésére a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretén belül több mint bruttó 1,3 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) állja.