Aktuális programok:

ez mind van nálunk:

- három étterem (wifivel),
- szálláslehetőségek,
- benzinkút (LPG is),
- háziorvos,
- fogorvos,
- gyógyszertár,
- négy élelmiszerbolt,
- két műszaki bolt,
- posta központ,
- két ATM,
- két játszótér,
- múzeumok (Csillagvár, Tájház),
- téglagyár (Wienerberger),
- Dél-Balaton Mezőgazdasági Zrt.,
- vízpalackozó üzem (Garai),
- sörgyártó üzem (Sörművek),
- autószerelő (gumi is),
- METRO raktár,
- a környék legszebb vasútállomása,
- kiváló mobiltérerők (3G, 4G),
- iskola, óvoda,
- Művelődési Ház...

Statisztika:

JoomlaWatch Stats 1.2.8b by Matej Koval

Országok

62.3%HUNGARY HUNGARY
24.4%UNITED STATES UNITED STATES
2.5%AUSTRALIA AUSTRALIA
1.6%UNITED KINGDOM UNITED KINGDOM
1.5%GERMANY GERMANY
1.4%CZECH REPUBLIC CZECH REPUBLIC
1%AUSTRIA AUSTRIA
0.7%SLOVAKIA SLOVAKIA
0.5%ROMANIA ROMANIA
0.4%SWITZERLAND SWITZERLAND

Látogatók

Ma:  34
Tegnap:  46
A múlt héten:  475
Ebben a hónapban:  1232
A múlt hónapban:  1974
Összesen:  19397


KÖZADATKERESŐ

Átadták a felújított Dobó István Ált. Iskola és Óvoda épületeit PDF Nyomtat Email
SatartlapGoogle bookmarkTwitterFacebook
2010 december 10. (péntek) 19:44

IskolaDecember 10-én a déli órákban ünnepélyes keretek között átadták a balatonszentgyörgyi Dobó István Általános Iskola és Óvoda felújított épületeit. Több, mint egy éves folyamatos munka után vehették át hivatalosan az ovisok és a tanulók a nagyobb részt pályázati forrásból megújult iskolát. A közelmúlt legnagyobb volumenű megyei beruházásából az iskola teljes felújítása történt meg, emellett az óvoda kapott egy tornaszobát és a csoportoknak helyt adó helyiségeket újították fel. A teljes beruházás csaknem egymilliárd forintba került.

 

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás több, mint 781 millió forint volt, amihez az iskolát fenntartó önkormányzatok (Balatonszentgyörgy, Balatonberény, Hollád, Tikos, Vörs) további 86 millió Ft önrésszel járultak hozzá.

 

Ebből a pénzből az óvoda kapott egy újonnan felépített tornaszobát és egy vezetői irodát, valamint a már meglévő helyiségeket újították fel. A konyhában megszűnt a főzés, az iskolai konyha vette át ezt a szerepet. A jövőben az onnan átszállított ételt itt már csak adagolják az ovisok számára. Megújultak az öltözők, az illemhelyiségek és csoportszobák is. Új bútorokat is kapott az óvoda, a teljes felszerelés mintegy 80 %-a új beszerzés. Az udvar új térkövet kapott. Kialakítottak egy orvosi szobát is, ahol a beteg gyermeket vizsgálhatja meg az orvos. A mozgássérültek számára külön tisztálkodó helyiség áll rendelkezésre és az óvoda minden helyisége kerekesszékkel is bejárható.

A felújítási projekt nagyobb volumenű munkálatai az iskolában zajlottak. A korábban itt tanuló diákok talán rá sem ismernek egykori iskolájukra…

Megújult a főbejárat, ahol fotocellás ajtón léphetnek be a diákok a hatalmas és modern, design-elemekkel is berendezett előtérbe. A tájékozódást az idegenek számára feliratok, a látássérültek számára Braille-írás segíti. A kerekesszékes tanulók (jelenleg nincs ilyen tanuló az iskolában) számára a közlekedést speciális liftek teszik lehetővé.

A projekt keretében szinte mindent kicseréltek, felújítottak. A szaktantermek megújulása mellett újdonság a minden tanuló számára egyénileg rendelkezésre álló szekrényrendszer (metalobox), a tágas könyvtárhelyiség, a stúdióhelyiség és zárt láncú „iskolarádió” kialakítása. Az új fűtésrendszernek (kondenzációs kazánok, 98 %-os hatásfok!) és a nyílászárók cseréjének, a tetőszerkezet átalakításának köszönhetően a fűtési költségek is csökkennek majd, várhatóan 30-35 %-kal.

Megújult a tornacsarnok is (1993-ban épült), ahol a tetőszerkezetet és a padozatot teljesen kicserélték, valamint egy raktárhelyiséget is kialakítottak. A több, mint 100 fő befogadóképességű ebédlő új bútorokat és világítást kapott, a konyha dolgozói pedig teljesen új, modern berendezésekkel készítik az ételt az iskola és az óvoda számára. A zene és drámapedagógia oktatására külön szaktantermeket hoztak létre.

Az udvar a korábbi szárnyak elbontásának köszönhetően jóval nagyobb lett, ahol parkszerű elrendezésben padok, játékok, füves terület várja majd a diákokat.

Az iskolában a biztonságról riasztórendszer (tűzvédelmi is) gondoskodik.

Az átadási ünnepségen részt vettek az ovisok, a diákok, szülők, a pedagógusok, a fenntartó önkormányzatok polgármesterei, az intézmény igazgatója, valamint meghívót kaptak a kivitelezésben szerepet játszó szervezetek, közreműködők képviselői is.