Aktuális programok:

ez mind van nálunk:

- három étterem (wifivel),
- szálláslehetőségek,
- benzinkút (LPG is),
- háziorvos,
- fogorvos,
- gyógyszertár,
- négy élelmiszerbolt,
- két műszaki bolt,
- posta központ,
- két ATM,
- két játszótér,
- múzeumok (Csillagvár, Tájház),
- téglagyár (Wienerberger),
- Dél-Balaton Mezőgazdasági Zrt.,
- vízpalackozó üzem (Garai),
- sörgyártó üzem (Sörművek),
- autószerelő (gumi is),
- METRO raktár,
- a környék legszebb vasútállomása,
- iskola, óvoda,
- Művelődési Ház,
- futballpálya, teniszpálya,
- kiváló mobiltérerők (3G, 4G),
- térfigyelő kamerarendszer...

Statisztika:

JoomlaWatch Stats 1.2.8b by Matej Koval

Országok

49.7%HUNGARY HUNGARY
26.2%UNITED STATES UNITED STATES
11%CHINA CHINA
3.3%AUSTRALIA AUSTRALIA
3.2%GERMANY GERMANY
1.3%UNITED KINGDOM UNITED KINGDOM
0.7%AUSTRIA AUSTRIA
0.6%SWITZERLAND SWITZERLAND
0.6%CZECH REPUBLIC CZECH REPUBLIC
0.5%NETHERLANDS NETHERLANDS

Látogatók

Ma:  58
Tegnap:  34
Ezen a héten:  58
A múlt héten:  373
Ebben a hónapban:  1426
A múlt hónapban:  1676
Összesen:  27578


KÖZADATKERESŐ

Az Internet veszélyei PDF Nyomtat Email
SatartlapGoogle bookmarkTwitterFacebook
2017 február 23. (csütörtök) 10:46

Napjainkban egyre fontosabb gyermekeink védelme az Internet káros tartalmaival szemben. A felnövekvő nemzedék otthonosan mozog az Internet világában, azonban egyre többször találkozhatunk megtévesztő, hamis, erkölcsi – és szellemi fejlődésre káros tartalmú weboldalakkal.

A gyermekek képtelenek helyesen szűrni és értékelni a kapott információt, megkülönböztetni az értékest és az értéktelent. Védelmüket legjobban a szülői felügyelet szolgálhatja, valamint rendelkezésre állnak egyéb szűrőprogramok is, azonban a technikai megoldások teljes mértékben nem helyettesíthetik a szülői felügyeletet. Ennek érdekében az Internetet használó gyermek szüleinek kell az Internet használatával és tartalmával megismerkednie, mert így válhat képessé arra, hogy gyermekével megbeszélje azokat a kérdéseket, problémákat, amelyeket a gyermek észlel. A káros weboldalak elkerülése érdekében fontos, hogy a szülő irányítsa a gyermek Internetes tartalmakkal kapcsolatos érdeklődését, legyen segítségére felfedezni azokat a honlapokat, amelyek a gyermekek számára hasznosak, káros tartalmaktól mentesek.

Ajánlás szülőknek:

1. A szülő érdeklődjön, ha a gyermek valamilyen általa felfedezett Internetes újdonságról számol be!

2. Szakítson időt közös szörfözésre, így gyermekét hozzászoktathatja ahhoz, hogy az Internetezés közös program is lehet!

3. A káros tartalmak elleni védekezéshez használjon szűrőprogramokat, az ilyen tartalmú oldalakra jellemző kulcsszavak alkalmazásával, vagy egyes weboldalak címei alapján le lehet tiltani azok látogatásának lehetőségét!

4. Fontos annak tudatosítása, hogy a chatszobában való beszélgetés, ismerkedés során előfordulhat, hogy egyes személyek másnak adják ki magukat, nem a valóságnak megfelelő adatokat közölnek magukról!

5. Amennyiben tudomására jut, hogy gyermekét bármilyen formában zaklatják az Interneten keresztül, forduljon a rendőrséghez!

Ajánlás gyermekeknek:

1. Amit a világhálóra feltöltünk, az örökre ott marad!

2. Gondol meg, hogy milyen képeket raksz fel magadról, családodról a közösségi oldalakra!

3. Mindig más regisztrációs nevet és jelszót használj, jelszavaidat folyamatosan változtasd!

4. Soha ne jelöld be a jelszó megjegyzése részt!

5. Internet kávézóban vagy wifi pontról ne intézz személyes ügyeket!

6. Ne hagyd őrizetlenül a számítógéped, ne maradj bejelentkezve, amikor nyilvános helyen chatelsz!

7. Erotikus tartalmú képeket soha ne küldj senkinek, mert bárki bármikor visszaélhet vele!

Tanácsok felhasználóknak a zsarolóvírusokról:

Az elmúlt években egyre elterjedtebbé váltak a zsarolóvírus programok, melyek közös jellemzője, hogy váltságdíjat követelnek az adathordozókon általuk titkosított állományok hozzáféréséért vagy a teljesen lezárt rendszer, illetve a blokkolt internet feloldásáért. A fizetést követően a titkosítás feloldásához szükséges információkat csak az esetek elenyésző részében adják meg a kiberbűnözők.

A titkosítás jellemzően feloldhatatlan. Az egyetlen megoldás a megelőzés, ennek érdekében az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni:

1. Rendszeresen külön meghajtóra készítsen számítógépének adattartalmáról biztonsági mentést, vagy állítsa be rendszerét úgy, hogy a számítógép újraindításakor a rendszere végezze el a biztonsági mentést!

2. Rendszeresen frissítse operációs rendszerét, vírusirtóját!

3. Ne nyisson meg olyan elektronikus leveleket, amelyek feladója ismeretlen!

4. Ne dőljön be a felugró ablakokban található állítólagos rendőrségi hivatkozásoknak, mivel a rendőrség nem alkalmaz ilyen megoldásokat, ezért semmilyen befizetést ne kezdeményezzen!

5. Ne töltsön le és ne telepítsen nem megbízható, nem hivatalos weboldalról szoftvereket!

6. Fokozott óvatossággal böngéssze a felnőtt és warez tartalmakat terjesztő oldalakat! A vírusok túlnyomóan az ilyen oldalak látogatását követően fertőzi meg a felhasználók gépeit.

A legelterjedtebb zsarolóvírus blokkolja a fájlokat, majd egy figyelmeztetést jelenít meg, amin keresztül egy megadott határidőig több száz dolláros „váltságdíjat” követel. A programot szinte lehetetlen eltávolítani. A káros programok elsősorban a kódot tartalmazó weboldalak vagy gyakran hivatalosnak tűnő, például elmulasztott befizetésekkel, adózással, vásárlás-visszaigazolással kapcsolatos üzenetek csatolmányainak megnyitásával települnek. Az esetek többségében nincs olyan ismert módszer vagy eszköz, amellyel a titkosítás feloldható, de egyes káros programok bizonyos verziói esetében van lehetőség az eredeti fájlok legalább részleges visszaállítására. Ez történhet például célszoftverrel vagy törölt állományok visszaállításával.

A legújabb, legfejlettebb rosszindulatú programokat sok biztonsági szoftver nem érzékeli, és nem tudja elhárítani, így az egyetlen hatékony védekezés a megelőzés. Az adatokról minden esetben szükséges rövid időközönként háttérmentést készíteni, illetve szűrni kell a meglátogatni kívánt weboldalakat, valamint az e-maileket. Elengedhetetlen a jogtiszta és naprakész operációs rendszer és vírusirtó szoftver telepítése a számítógépre.

Ha a leírtakkal kapcsolatban tanácsra, segítségre van szüksége, hívjon bennünket az alábbi elérhetőségeken, vagy a 112-es és 107-es segélyhívó számokon!

SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG, Bűnmegelőzési Osztály

7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14/c. Pf.:121

TEL:82/502-700-2732, FAX:82/502-700-2772

E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.